Sebab-sebab Kenapa Kita Mengumpat

yanchii | 22:42 | 0Comments |
28/07/2013

Assalamualaikum... Pada bulan Ramadhan yg mulia ni eloklah kita mengelak perkara lara dan riak untuk menghormati bulan puasa dan kita juga dapat menambah pahala kerana telah berubah menjadi lebih baik. Tetapi jangan pada bulan puasa jer kita jadi baik. Hari2 kena baik tau (eheh.. cam ajar budak2 lak)


Topik kita hari ini ialah KENAPA KITA MENGUMPAT haaaa.. sebenarnye sedar tak sedar kita telah mengumpat seseorang tahu? Bukan saja mengumpat tapi telah mengaibkan orang tersebut. Marilah kita sama2 renungkan dan berubah ke arah yg lebih baik :) Saya dah lama ada articel ini dalam pendrive saya cuma tibe2 rasa nak share pulak alang2 bulan puasa kan? kita sama2 lah ingat memperingati kan?

1.Untuk memuaskan hati, iaitu apabila berlaku sesuatu sebab yang menaikkan kemarahannya, kerana manusia tatkala sedang meluap-luap kemarahannya, hatinya akan merasa puas bila ia dapat menyebut keburukan-keburukan orang yang dimarahinya itu.(Pendek kata kedengkian yang menyebabkan dendam kesumat dan kemarahan itu adalah pendorong yang utama kepada sifat ghibah atau pengumpatan.)

2.Menurutkan kemahuan rakan handai dan membantu mereka dalam memperkatakan perihal orang lain. Seringkali berlaku ketika berlucu dan bersenda gurau itu, diperbualkanlah tentang hal-ehwal dan urusan orang lain, maka ia akan menjadi serba salah, andaikata dia mengingkarkan kelakuan itu ataupun dia meninggalkan majlis mereka, tentulah rakan handainya akan merasa kurang senang terhadapnya dan mereka akan menyingkirkannya sama sekali.

3.Menunjuk-nunjuk kelebihan peribadinya dengan kemegahan dan keistimewaan, iaitu mengangkat dirinya sebagai lebih mulia dan lebih tinggi kedudukannya orang lain.

4.Hasad dengki dan irihati, iaitu menyimpan perasaan tidak enak, bila mendengar orang lain dipuji-puji atau disanjung oleh orang ramai, ataupun kerana sesuatu sebab atau yang lain, maka orang itu dihormati dan dimuliakan, sehingga menyebabkan ia merasa bosan terhadapnya. Oleh itu maka timbullah perasaan dengki dan hasad di dalam hatinya, dicubalah berbagai-bagai cara untuk melenyapkan kenikmatan yang dimiliki oleh orang itu, maka tiadalah didapatinya melainkan dengan jalan mencela atau mengumpatnya, sehingga orang ramai berhenti dari memuji-muji orang itu atau menghormatinya, sebab jiwanya tidak tertanggung lagi untuk mendengar segala kepujian dan penghormatan orang ramai terhadap orang itu.5.Menista dan mengejek-ejek orang dengan tujuan untuk meghinanya. Puncanya ialah sifat takabbur dan bongkak dalam diri sendiri, serta memandang orang lain semuanya rendah, hina, bodoh atau jahil.

6.Menghadirkan diri dalam majlis-majlis senda gurauan dan menghabiskan masa dengan bergelak ketawa, di mana di dalam majlis-majlis serupa itu, biasanya di sebut berbagai-bagai keburukan dan keaiban orang lain yang boleh menimbulkan gelak ketawa. Ini boleh berlaku dengan jalan menceritakan perihal orang dengan melahirkan rasa takjub terhadap perilaku orang itu.

Marilah kita sama2 beringat sesama kita yer pada bulan ini. Moga kita dirahmati Allah atas usaha kita untuk menuju ke jalan-NYA Insyaallah :)
Thank you for Reading ≧ω≦ Leave a comment!

0 Lovely Comments:

Post a Comment

Thank you for leaving your comment ♥

Copyright©2012-2019.Allright Reserved by Yan