❤ (。◕‿◕。) ❤

Aku? Saya? atau Yan?

Liyana yan | 13:30 | 2Comments |
24/01/2014




Assalamualaikum... Hari ini terdetik di hati nak menaip tentang kata ganti diri. Dekat sekolah banyak kali belajar tentang kata ganti diri even, dah masuk sekolah menengah pon cikgu akan ulang perkara yang sama betul tak? Pernah tak korang fikir atau mungkin korang tak fikir pon tentang kata ganti diri dekat blog? facebook? twitter?


Sejujurnya Yan kalau guna facebook atau twitter, Yan bahasakan diri dengan perkataan 'Aku' tapi Yan pendekkan jadi 'Aq' alaah.. macam ayat singkat kita taip mesej atau chat je. Kalau Yan bergaul dengan kawan-kawan Yan pon Yan bahasakan diri dengan perkataan 'Aku' dan Yan akan panggil orang lain sebagai 'Kau' atau pon dalam short form 'Ko' 


Tapi kalau dekat blog Yan bahasakan diri Yan sebagai 'Yan' dan kadang-kadang Yan guna perkataan 'Saya' tapi entry lama Yan bahasakan sebagai 'Saya'. Kenapa dekat blog je Yan bahasakan diri sebagai 'Yan' atau 'Saya' ? Yan sendiri pon tak berapa pasti tapi Yan bahasakan diri macam tu sebab...


Yan tak tahu siapa yang mengunjungi blog Yan. Mungkin ada orang yang lebih tua daripada Yan oleh sebab itu, Yan menggunakan kata ganti diri yang lebih sopan. Bagi pengunjung yang lebih muda, kata ganti diri yang Yan guna boleh membuat mereka rasa Yan friendly (mungkin?)


Tapi kalau dekat facebook atau twitter Yan dah tau orang tu lagi tua dari Yan mestilah Yan bahasakan diri sebagai 'saya' .Itulah serba sikit perkongsian daripada Yan untuk korang. Jadi, soalan daripada Yan untuk pembaca yang membaca entry ini. Apa kata ganti diri korang dekat blog? "Saya" ? "Aku" ? atau Nama Singkatan korang?





Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

2 PENGOMEN TERHEBAT!!:

Abak Lorong Cinta said...

Betul2... lebih selesa... In Shaa Allah

MyCherita said...

salam rabu..salam ukhwah.. 1st time dtg singgah sini.. dari : http://thescreammer.blogspot.com/.. sumber BW : mialiana

Copyright©2012-2016.Allright Reserved by Liyana Aqilah (Yan)