❤ (。◕‿◕。) ❤

Terlalu Asyik Dengan Game

Liyana yan | 14:59 | 6Comments |
08/12/2013




Assalamualaikum... Hari ni nak cakap pasal game kat facebook. Yan memang ketagih main game kat facebook terutama game CRIMINAL CASE sebab macam boleh jadi CSI kat TV tuh (sape yang main jugak bleh add.. haha..). Tak kisah lah game ape pon korang maen termasuklah Candy Crush, Farm Ville dan semua game yang se-akan dengan nya. Tahu tak apa kesan kalau main game lama sangat? Yan sendiri dah rasa sebab Yan yang testimoni sendiri. Ini beberapa kesan yang korang mungkin tak perasaan pun kalau korang terlalu lama main game.


( Promote nampak :P )


1. Masa berlalu 
Korang akan perasan yang korang main game macam kejap je , macam kejap je tapi sebenarnya dah 6 jam korang main. Sampai tak sempat nak buat kerja lain, semua kerja terbengkalai. Kalau boleh 'set' penggera sampai pukul berapa korang boleh main.

2. Bil elektrik naik
Haha.. Yang ini Yan tak tahu la korang perasan ke tidak? Kalau korang main game kat telefon bimbit pun nanti kena 'charge' jugak kan.. Lagi2 kalau main game kat Lappy, lagi ler.... Bil internet pun naik wooo..


3. Masa bersama keluarga kurang
Bila dah duduk menghadap game je mestilah kurang komunikasi sesama keluarga. Hati2, takut korang jadi macam orang asing pulak dalam rumah.


4. Sakit
Kenapa boleh sakit? Bila korang main game tanpa henti, korang tak akan makan makanan berkhasiat dah. Korang akan makan benda2 ringan je macam keropok,coklat dan sebagainya supaya cepat sikit korang boleh main game. Boleh jadi korang tak cukup tido sebab tu boleh sakit.


5. Rabun mata
Korang sedia tahu apa kesan kalau menghadap depan screen lama2 sangat kan? kalau dulu orang selalu kata jangan duduk dekat sangat dengan TV kalau nak tengok. Sekarang kalau tengok screen laptop lama2 pun mata boleh sakit sebab tak kelip.



Setakat itu jelah Yan taip hari ini. Kalau nak 'Addicted' dengan game tak apa, tapi bahagikan masa dengan betul okey? Assalamualaikum.. ^_^


Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

6 PENGOMEN TERHEBAT!!:

ikafantasi said...

tu la kan..skrg senang sgt dpt penyakit..main game pon blh dpt.

LadyBird said...

Maka kurgkan main game.. bykkn xtvt bsm keluarga smntr mrk msh ade..

Salam perkenalan dik..

Aefa Aerisya said...

suke men candy crush hihih

Dhia Dirham said...

betul tu kena pandai bahagikan masa antara game dan keluarga :)

Hafiza AizZawa said...

fiza berhenti men game fb sejak ada blog.. dulu mmg boleh dikatekan ketagih jugak la..

Kuran said...

Saya mmg kaki game gila,mengalahkan lelaki .tapy pelajaran saya ok la kadang merosot gak.saya boleh men game tanpa henti pun.mmg masa dia seperti sikit dirasai .tapy saye insaf la thun ni spm.tahon depan bru smbung .wkwkwkw

Copyright©2012-2016.Allright Reserved by Liyana Aqilah (Yan)