❤ (。◕‿◕。) ❤

Selamat Hari Jadi Adik Ku ^_^

Liyana yan | 19:52 | 4Comments |
30/11/2013


Assalamualaikum...Tepat bertarikh 30/11/2013 adalah hari jadi adik Yan yang ke-13. Biasa nya kami hanya beli kek dan makan je sesama kelurga, tak buat majlis atau kenduri kendara pun kalau hari jadi sesiapa pun dalam keluarga kami. Hari ni macam biasa mak dan adik Yan pergi kedai kek tapi Yan nak kelainan sikit, tak kan nak makan kek je kan? Then, Yan suruh beli pizza! Rumah Yan dekat lah juga dengan batang kali tapi bukan kat batang kali boleh lah beli kek dengan pizza sekali. Kedai kek tu memang ada kat batang kali tapi Pizza Hut tu baru je buka tahun ni, saja la nak try rasa pizza kan? Selalu kalau nak makan pizza Yan kena pergi Rawang tak pun kat Tanjung Malim. Ini serba sedikit gambar Yan sempat tangkap sebab kami lapar, tak sabar nak baham makanan (hehehe..) 



(Nama adik Yan, Liyana Hanisah)










Nak makan pizza hut jugak? Sila dail 1-300-88-2525  seperti yang tertera di dalam gambar ^_^

In The Nut Of Shell, Happy Birthday!!!


Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Westlife - If I Let You Go [LIRIK]

Liyana yan | 21:31 | 4Comments |
29/11/2013




Kenal kumpulan Westlife? kumpulan ini cukup popular dulu sebab semua lagu mereka mempunyai maksud yang senang di fahami dan sangat mendalam. Yan pun kadang2 dengar la juga lagu mereka sebab boleh nak melayan perasaan kekadang (cewah!). Kumpulan ini asal nya 5 orang kemudian seorang menarik diri (yg kat tengah tu). Then, kalau tak silap Yan tahun lepas kumpulan ini dah dibubarkan sebab mereka dah TERLALU LAMA menjadi penyanyi dan semua sudah ada anak dan isteri so, kira nya mereka nak luangkan masa bersama keluarga pula di hari tua. Ni salah satu lagu yang Yan suka, Yan ada letak video lirik sekali kat bawah. Enjoy and Chill! ^_^


Day after day 
Time pass away 
And I just can't get you off my mind 
Nobody knows 
I hide it inside 
I keep on searching 
But I can't find 
The courage to show 
To letting you know 
I've never felt so much love before 
And once again 
I'm thinking about 
Taking the easy way out 

[Chorus] 
But if I let you go 
I will never know 
What my life would be 
Holding you close to me 
Will I ever see 
You smiling back at me 
How will I know 
If I let you go 

Night after night 
I hear myself say 
What can't this feeling just fade away 
There's no one like you 
You speak to my heart 
It's such a shame we're worlds apart 
I'm too shy to ask 
I'm too proud to lose 
But sooner or later 
I've got to choose 
And once again 
I'm thinking about 
taking the easy way out 

[Chorus] 








Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Bagaimana Mengelakkan Makanan Beracun

Liyana yan | 12:00 | 2Comments |
28/11/2013





(From google)



Assalamualaikum... Yan nak kongsi sedikit info dan ilmu yang Yan ada, Yan selalu rajin membaca jadi banyak lah ilmu di dada :p bak kata pepatah orang puteh Sharing is Caring right? Jadi Yan pon dengan berbesar hati akan share info kesihatan ni. Yan tau mesti korang akan cakap "masak sendiri kat rumah kan?" tapi jangan pandang sebelah mata je, ada je kes makanan beracun tapi makanan tu datang dari rumah.


Jadi, kenapa kita masak sendiri pon makanan boleh beracun? Faktor dan kunci  utama nya sebab kita tak jaga kebersihan. Kita makan je makanan yang ada tanpa tahu apa sebenarnya yang masuk dalam badan kita sampai muncul  tanda2 awal keracunan makanan baru nak cuak + gelabah. Betul kan? Keracunan makanan boleh menyebabkan loya, muntah2,  cirit-birit, dehidrasi(tak cukup air dalam badan) dan demam.


Tapi tak semua makanan kat rumah boleh menyebabkan keracunan makanan. Kita cuma kena pastikan je makanan kita tu selamat atau tidak untuk dimakan + dibaham atau di telan (sempat lagi buat lawak). Ini langkah2 yang perlu diambil.



Basuh Tangan

Kita kena lah basuh tangan dengan sabun selama lebih kurang 20 saat sebelum memegang apa jua makanan sama ada untuk memasak atau makan. Basuh tangan terutamanya ketika kita selesai menyentuh daging dan ayam mentah serta telur dan makanan laut.




Asingkan Makanan Mentah

Makanan Mentah seperti daging mestilah diasingkan atau diletak jauh dengan makanan kering seperti roti atau sayur supaya bakteria tak berpindah. Buat perkara yang sama ketika menyediakan meja penyediaan makanan dan semasa menyimpan makanan dalam peti sejuk.




Pastikan Peti Sejuk Dibawah 5 ° C

Untuk memastikan bakteria tak membiak dan merebak, pastikan suhu peti sejuk tu di antara 4 ° C dan 60 ° C untuk tidak menggalakkan pembiakan (Macam pelik je ayat?) yang berleluasa (teringat pulak cerita zombie.. errr..). Selain itu, jangan biarkan makanan daripada peti sejuk terdedah selama lebih daripada 2 jam di luar peti sejuk. Contoh nya kalau letak ais krim kat luar lebih dari 2 jam nanti ia akan cair (okey, saje nak melawak :P)




Gunakan Papan Pemotong Yang berlainan

So,sediakan 2 papan pemotong dekat rumah.Satu khas untuk makanan mentah seperti daging dan satu lagi khas untuk makanan kering seperti sayur. Kita tak boleh kongsi kan dua benda ni sebab kit tak tahu bakteria tu dekat mana dan berpindah macam mane. Take a note!




Masak Sehingga 100% Masak

Untuk memastikan bakteria betul2 dah mampus, masak lah makanan contoh nya seperti daging dan telur sehingga betul2 masak (jangan over cook nanti hangus). Kadang2 kalau tengok rancangan memasak orang mat saleh diorang mesti masak daging dan tinggalkan ada pink2 kat daging tu. Jangan buat macam tu yer! Daging tu tak masak penuh pon diorang makan. Kita sebagai orang Islam tak boleh la buat macam tu okey?.



Good Luck Menjadi Pakar Kebersihan Makanan :)


    


Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Giveaway Peserta Bertuah

Liyana yan | 14:23 | 5Comments |
27/11/2013







KLIK BANNER UNTUK JOIN

HADIAH:


Pemenang akan menerima sehelai blouse gojes menawan ni. Mungkinkah anda pemenang bertuah tersebut. Jengjengjeng… Jom! Sama-sama kita raikan GA simple ni.


TAMAT: 31 DISEMBER 2013


Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah

Liyana yan | 13:02 | 13Comments |
27/11/2013




(klik banner kalau nak join)


Yan dah masuk satu segmen nie..Korang bila lagi? Nie Syarat2 nyer.......


syarat2 nyer :

1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah
3. gam kuat2 banner comel diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

segmen ni ayu kasi masa lama sikit la...hehe..hingga hari SABTU 30/11/2013 jam 11.00 malam






Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

HALLYU WAVES GIVEAWAY by Putry Mirah and Rifa Sparrowz

Liyana yan | 14:20 | 8Comments |
26/11/2013



Assalamualaikum... Yan mencuba nasib dengan menyertai Giveaway ini. Giveaway ni bertemakan K-POP dan hadiah nya of course K-POP. Dulu Yan minat la jugak kat K-POP, dulu Yan minat Super Junior :) but, sekarang Yan dah tak berapa nak minat pula. Kalau Yan dapat hadiah ni (kalau jer) Yan akan bagi kat adik Yan sebagai hadiah Hari Jadi yang ke-13. Adik Yan minat EXO, dah la hari tu MAMA Award EXO menang, Memang adik Yan teruja + gembira lah. Tak nak panjang2, Klik banner di bawah untuk join. Kalau kurang daripada 30 peserta maka GA ini akan terbatal so, join lah ramai2 :)

*Tak ada instagram*
  


NAK JOIN BOLEH TEKAN BANNER

Hai guys , Ini adalah Hallyu Waves GiveAway yang dianjurkan oleh Putry Mirah dan Rifa Sparrowz.
GiveAway yang berkonsepkan Korean Pop {{KPOP}} . Contohnya EXO dan lain-lain . 

GiveAway ni menawarkan hadiah-hadiah yang menarik . 

Top Referral : Baju KPOP {{ MISTERI }} *ikut nasib 

Tempat pertama : Beg KPOP { SUPER JUNIOR } dan Button { SNSD }
Tempat kedua : Poster { BIG BANG } dan Poster { EXO }
Tempat ketiga : Header KPOP (Pilihan pemenang) { seorang  pemenang } 
Tempat keempat : Cursor nama (Pilihan pemenang) { dua pemenang } 
Tempat kelima : Blog Review { lapan pemenang }
Tempat keenam : Bloglist { lapan pemenang } 

JOM JOIN RAMAI-RAMAI . JANGAN LEPASKAN PELUANG
AKAN TERBATAL JIKA KURANG DARI 30 PESERTA

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Orang Kuat Tidur Lagi Pandai?

Liyana yan | 12:00 | 2Comments |
26/11/13








Assalamualaikum... Eh betul ke orang kuat tido ni lagi pandai?? Biar betul kau ni Yan?? Hahaha.. Berdasarkan apa yang Yan baca memang betul lah tapi kuat tido tu mestilah ada caranyer yang betul bukannya tido mati sampai 24 jam (erk???) Baca lagi untuk tahu kesahihan maklumat ni.

Macam yang Yan cakap tadi, kita bukannya kena tido mati tapi tido sementara sahaja. Tapi, Berapa lama kita kena tido??? Yelah, tido sementara tu pon kena ade berapa timing yang betul. Menurut pakar tido 10-20 minit pon dah cukup untuk segarkan minda. 

Kalau nak cuba kaedah ni untuk tido kat pejabat, mase makan tengahari paling bagus. Kalau tido lama sangat nanti bos marah pulak kan? Tapi kalau nak tido sangat kat pejabat, tido dalam keadaan tegak sambil duduk untuk elakkan daripada tido mati.

Tidur selama 60 minit terbukti bagus untuk pemprosesan mimpi kognitif iaitu membantu anda ingat fakta, tempat dan wajah (wajah sape eh??). Masalahnya bila dah bangun mesti mamai kejap macam adik Yan.

Nak tingkatkan kreativiti?? Penyelesaian nya dengan tidur selama 90 minit. Selain meningkatkan kreativiti (yang pandai melukis dan tangan kayu kompem pandai lepas nie :p) membantu kita mengingat prosedur dan emosi 





Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

ROZITA CHE WAN DAN ZAIN SAIDIN NIKAH 11 DISEMBER 2013!

Liyana yan | 00:45 | 0Comments |
26/11/2013








Shah Alam, 25 November 2013. Rozita Che Wan dan Zaid Saidin mengambil keputusan untuk bernikah pada 11 Disember ini di Gazebo Setia City Convention Centre. Majlis nikah tersebut akan di adakan selepas solat maghrib, kemudian diraikan di dalam sebuah majlis resepsi di Grand Ballroom, Setia City Convention Centre pada 13 Disember 2013 pada jam 8.00 malam.


Sebelum itu, mereka telah mengadakan majlis berinai di Ndah Mahligai, Shah Alam sebelum majlis nikah iaitu pada 10 Disember 2013. Mereka juga telah mengadakan majlis merisik di Carcosa Sri Negara pada 29 Septembar lalu. Kita boleh tengok majlis akad nikah dan persandingan mereka di astro Ria saluran 104 dalam program Walimatulurus Rozita Che Wan dan Zaid Saidin. Berikut jadual siaran tentang mereka.

7 November, 10 Malam - Majlis Merisik
13 November, 9 Malam - Majlis Akad Nikah
21 Disember, 10 Malam - Majlis Resepsi





p/s : Tak sabar nak tengok majlis diorang :D
sumber : murai.com.my






Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Cara Mudah Membuat Toner Sendiri

Liyana yan | 03:04 | 7Comments |
25/11/2013


Assalamualaikum.. Yan akan berkongsi tentang cara membuat toner atau penyegar dengan mudah. Toner ni sesuai untuk semua jenis kulit wajah. Yan akan buat toner ni bila Yan tak cukup duit nak beli toner yang biasa Yan pakai. Toner bagus untuk menyegarkan muka dan mebersihkan sisa makeup yang masih tinggal serta kotoran yang terlekat kat muka.
Bahan untuk buat toner ni adalah seperti yang berikut..




BAHAN-BAHAN

1. Air panas






2. Teh hijau




3. Bekas kosong




Yan akan panggil ni Toner Teh Hijau, Cara nak membuatnyer pon sangat senang dan mudah dan of course sangat berbaloi sebab harga sekotak teh hijau tu dalam RM 4.00 macam tu.

1. Panas kan air hingga mendidih dan tuangkan ke dalam cawan, lebih kurang 200 ml.
2. Masukkan seuncang teh hijau ke dalam cawan tersebut dan tunggu hingga sejuk.
3. Tuang air teh hijau tadi ke dalam bekas kosong yang di sediakan seperti bekas plastik pump atau spray.
4. Gunakan kapas muka untuk meletakkan toner ni di muka.




KEBAIKAN TEH HIJAU

1. Boleh mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan.
2. Mempunyai antioksidan dan mengelak kulit dari rosak kerana cahaya matahari
3. Teh hijau boleh mengurangkan berat badan kerana meningkatkan metabolisma badan.
4. Mengawal kadar gula di dalam darah.
5. Mempunyai sejenis antibakteria iaitu "catechin" yang boleh menyembuhkan pelbagai penyakit.













Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Cara Mudah Menangani Ulser

Liyana yan | 03:34 | 0Comments |
15/11/2013






(Credit google)



Assalamualaikum  :)

Amboi gambar nyer bukan ulser mulut pulak tuh.. hehehe.. Yan sengaje letak gambar bibir yang hot and I'm sexy and I know it (melebih pulak) sbb Yan boleh agak korang geli tengok ulser mulut orang lain kan?? Berani tengok ulser sendiri jer kan??. Back to the topic, Yan akan berkongsi ilmu yang Yan ade iaitu cara mudah , senang , jimat , dan cepat untuk meredakan , mengecutkan dan mengurangkan kesakitan ulser mulut ni (Amboi macam buat iklan pulak). Cara ini anda boleh lakukan jika anda malas nak ke farmasi atau dalam bahasa orang putih pharmacy untuk membeli bonjela :)

Apa yang anda perlukan cuma ais batu. Tak percaya? Yan tahu korang mesti penah guna garam kalau nak merawat ulser tapi pedih kan? So, gunelah ais batu dan letakkan betul2 kat tempat ulser tu. Mule2 rase pedih-ii sikit tapi nanti cuma rase sejuk dan lega jer.. Percayalah, Yan penah buat macam nie. Lepas Yan cuba macam ni terasa kecut sikit bengkak keliling ulser tu.. Mujarab? anda tentukan sendiri :)

Okey lah, mungkin korang tak berminat letak ice a.k.a ais batu ni. Macam mane dengan letak ais krim? Yes! anda boleh merasa kelegaan dan sedap pulak tu. hehe... Ada jer orang buat macam tu sbb kalau letak ais batu je mesti jari kita pon turut sejuk kan? Kalau nak gune cara macam ni Yan sarankan beli lah ais krim ato dalam bahasa orang putih ice cream (sama je kan bunyi?) dalam bentuk batang dan bukan dalam bentuk kon macam kon trafik light tu. Kenapa? sbb kalau korang makan ais krim yg ade batang senang nak tonyoh kat ulser tu (ayat kasar tonyoh). Hehe.. jangan tonyoh pulak jadi pape Yan tak bertanggungjawab. 

Kiranyer makan ais krim dapat 2 in 1 lah kan? sambil makan ais krim dapat rase lega kat ulser tu. Yan tak galakkan korang makan ais krim coklat sebab terlalu berkrim pekat. Vanilla pon boleh jugak. Yan tunjuk sikit gambar ais krim nie bia korang meleleh sikit air liur.. hohoho...




(credit: http://kebunketereh.com)




(Credit:Google)





(Credit:Google)




(Credit:Google)



(Credit:Google)






(Credit:Google)





Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Copyright©2012-2016.Allright Reserved by Liyana Aqilah (Yan)