❤ (。◕‿◕。) ❤

Tips Kecatikan :)

Liyana yan | 20:21 | 3Comments |
8/03/2013
Semua orang mahu CANTIK siapa yg tak nak kan? So, Yan nak share sikit tips untuk menjadi CANTIK sbb Yan sendiri penah buat dan kesan die boleh dirasa dengan cepat INSYAALLAH. Tapi bergantung kepada diri masing-II

1. MINUM AIR MASAK
Yan selalu tengok amoi-II cina dekat sekolah Yan semua cantik dan gebu gitu jeles tengok.. Diorang selalu bawak botol besar air masak kat sekolah.. woooo.. that's why diorang cantik kot.. Badan kita perlukan banyak air lagi-II cuaca yg sangat panas, 8 gelas pon rasenyer tak cukup.

2. CUCI MUKA
Muka kita selalu kotor + minyak sbb cuaca yg panas dan udara persekitaran kita. Lagi-II yg suka pakai make up mmg payah citer.. So, kite kena rajin-II cuci muka 2-3 kali sehari (Yan cuci 3 kali) then pakai toner dan moisturizer. Insyallah muka kita akan dapat mengelak daripada jerawat.

3. PAKAI SUN SCREEN DAN KRIM MALAM
Cuaca yg panas dan terdedah kat matahari mmg kena pakai sunscreen then malam apply krim malam.. best woooo.. Tapi AWAS cari yg betul-II sesuai dengan muka anda okey :)

4. PAKAI SCRUB DAN MASK
Pakai 1-2 kali seminggu jer tahu... Jangan scrub muka kuat-II nnti rosak pulak muka yg cun tuh..

5. AMBIL VITAMIN C 
Kalau korang malas nak beli vitamin C kat kedai korang boleh gantikan dengan buah-buahan. Muka dan badan kita sangat memerlukan vitamin C lagi-II kalau nak CANTIK. Ada yg Yan dengar bahawa matahari sebelum pukul 10 ade vitamin D ke E? but korang jgn dedahkan muka korang mcm tu jer pakai sun screen sbb untuk mengelakkan sinaran UV

6. KURANGKAN MAKANAN BERMINYAK
Makan berminyak mmg tak baik untuk kesihatan, confirm untuk muka pon tak elok jugak. So, jgan la ketagih makan banyak makanan berminyak okey..

7. TIDUR AWAL
Muka dan badan memerlukan rehat. Kalau kita tido awal kita sebenarnyer mempercepatkan proses pemulihan sel kat muka. Esok pagi muka nampak fresh sikit :)

8. SELALU SENYUM
Kalau korang selalu senyum tapi hati sedih tak boleh jugak... Kalau kita senyum kita mesti lah mood ceria dah stress berkurang jadi jerawat pon kurang :P

9. SOLAT :)
Sebenarnya kita amik wudhuk tuh menjaga kecantikan muka jugak. kita bersihkan anggota badan tuh.. ade hikmah tuh sbb tu kita WAJIB SEMBAHYANG...

tu je yg Yan boleh share sbb kite bukan pakar pon nak cakap detail-II.. 
Sesungguhnyer yg baik datangnyer daripada ALLAH dan yg buruk datang dari saya sendiri.....
p/s : doakan Yan boleh jawap ujian bulanan yer terutama subjek math.. wuwuwuwu....

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

3 PENGOMEN TERHEBAT!!:

Nao Mei said...

cik akak pun nak cantik gak dear..hihi

ejulz said...

menarik n berguna.. :)


Jemput join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan TERAWAL akan dapat Sticker Fridge Magnet @ Button Badge dari Cenderahati Akamika Gift .. Dapatkan hadiah2 menarik.. Cepat!! Cepat!! Hehe ^_^
"Segmen : Ucapan Selamat Hari Lahir buat "Si Gule" pada 19 Mac"

Liyana yan said...

@Nao Mei hehehek.. same lah^^

Copyright©2012-2016.Allright Reserved by Liyana Aqilah (Yan)