❤ (。◕‿◕。) ❤

Kartun Yang Tak Dapat Dilupakan :)

Liyana yan | 23:54 | 2Comments |
24/02/2013



Yup! Doraemon adalah kartun yg Yan masih MINAT+SUKA samapai sekarang. Cube teka kartun ni dibuat or di terbitkan tahun bile? Haha.. Yan pon tak tahu.. yg pasti ni kartun yg boleh menghiburkan hati korang walaupun mcm childish or korang akan cakap "eeee...mcm budak-II" but, hakikat nyer korang PERNAH tengok jugak cerita ni so, jgan cakap banyak okey...

Yang paling Yan suka ialah LAGU die, mesti korang just tau sebut "an an an" jer kan?? hehehe.. tak yah tipu Yan tau lah..blekk.. kih-II.. Yan selalu sangat pikir perkara lampau mcm-II keluar daripada kepala otak Yan yg bergeliga ni. So, Yan just nak share je pasal doraemon nie. Nah hadiah Yan bagi kat korang yg sudi baca nie.. Tengok Bawah tau... bawah...... bukan atas.. INGAT BAWAH!!!


Lagu Doraemon Terjemahan




Lirik Lagu Doraemon

konna koto ii na
dekitara ii na
anna yume konna yume ippai aru kedo

minna minna minna
kanaete kureru
fushigina POKKE de kanaete kureru
sora wo jiyuu ni tobitai na

(hai! takekoputaa!)
AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

shukudai touban shiken ni otsukai
anna koto konna koto taihen dakedo

minna minna minna
tasukete kureru
benrina dougu de tasukete kureru
omocha no heitai da

(sore! tototsugeki!)
AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

anna toko ii na
iketara ii na
kono kuni ano shima takusan aru kedo

minna minna minna
ikasete kureru
mirai no kikai de kanaete kureru
sekai ryokou ni ikitai na

(ufufufu… doko demo DOA!)
AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON




Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

SEGMEN : SAYA NAK 'UP'KAN FOLLOWER SAMPAI TAK LALU MAKAN

Liyana yan | 18:05 | 25Comments |
17/02/2013

Sesiapa yg nak join segmen ni boleh la join ramai-II yer! (Target jangka pendek 100 org) 
Yan asyik join segmen jer.. hohoho...

Yan tag = Hanis

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

8 Cara Menjadi Pelajar Cemerlang :)

Liyana yan | 23:03 | 1Comments |
16/02/2013
(credit:google search)

Hari ni Yan nak kongsikan 8 CARA MENJADI PELAJAR CEMERLANG. Sharing is Caring right?. Sekolah merupakan tempat yg sesuai untuk pelajar belajar dan memulakan langkah mendapat kerjaya terbaik untuk masa hadapan. Untuk menjamin masa depan yg cemerlang kita perlulah bersedia dari pelbagai aspek bermula menjadi pelejar yg cemerlang :)

1. Menetapkan Matlamat Jangka Panjang
Dengan cara ini, kita dapat menentukan hala tuju  masing-II dan akhirnya dapat mencapai cita-II seperti yg diinginkan.

2.Bersedia Secara Fizikal
Persediaan yg diperlukan merangkumi pelbagai termasuk dari segi kelengkapan sekolah,bekalan,bahan dan kemahiran. Pelajar yg bersedia lebih banyak 'peluang' drpd pelajar yg tidak bersedia. 

3.Mencatat Semasa Guru Mengajar
Segala yg penting perlu dicatat kerana cikgu tidak akan mengulang kembali apa yg mereka sudah kata kan. Di samping itu, kita juga bukan boleh mengingati segala yg cikgu katakan.

4.Berani Bertanya dan Menjawab
Jika kita menjawap soalan yg ditujukan kita sebenarnya boleh mengingati perkara tersebut berbanding pelajar yg duduk diam. Terus, bertanya soalan jika kita tidak faham kerana apabila sudah masuk topik lain anda fikir cikgu mahu ulang kembalikah?

5.Membuat Ulang Kaji
Penting untuk mengingat semula perkara yg telah dipelajari . Jika dibuat secara berterusan akan menjadikan kita faham.Proses ini membuatkan anda faham,ingat,mahir dan pro dengan topik atau subjek tertentu.

6.Study Group
Belajar bersama rakan dapat membaik pulih pelajaran yg kita lemah selain itu, kita dapat menerima pandangan dari pelbagai sudut dimana ia mengembangkan lagi idea dan konsep kita belajar.

7.Minta Bantuan
Jika masih mempunyai masalah dalam sesuatu perkara mintalah bantuan daripada ibu bapa,guru-II dan rakan mahupun kaunselor sekolah. Cara ini dapat menyelesaikan masalah anda bergantung mengikut masa.

8.Belajar Daripada Kesilapan Lampau
Setiap org melalukan kesilapan. Setiap kesilapan sebenarnya mematangkan kita. Dengan itu, kita sebenarnya mengukuhkan lagi nilai dan jati diri kita.


P/S: saya sendiri sedang mengamalkan 8 cara tersebut.. Saya dapat melalui seminar hari tu :)

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Kek Kapuchino

Liyana yan | 12:32 | 0Comments |
14/02/2013
Hai-II Selamat Tengahari! hari ni Yan makan kek Kapurchino -_- haaaa... pelik tak bunyinyer.. ngeeeeh..  KEK KAPUCHINO lah!. hahaha.. selalunyer makan KEK COKLAT tapi tak tahu lah kenapa nak tukar test pulak. Ape review nyer? Mestilah sedap *Nyum-II. Hangpa yg tak penah makan lagi boleh lah gi kedai kek dan makan dengan sendirinyer. Rasa kopi lah nama pon KAPUCHINO...
(baru bukak kotak kek)

Lepas ni nak try KEK TIRAMISU dan KEK MOCHA... Nyum-II banyak giler kek yg Yan nak mkan tpi tak gemuk jugak KEDING camtu lah.. hadoi.... 


P/S: ade ke eh produk yg boleh gemukkan badan secara sihat?

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Segmen Blogwalking & Topup RM5

Liyana yan | 12:20 | 14Comments |
14/02/2013
Yan join SEGMEN lagi. ngeeeeeeeeh.. dah bosan camnie lah jadinyer. Korang yg di sana, di situ, di sini (melalut dah) join lah segmen nie okey^^

Klik BANNER kalau nak join^^. Pemenang akan dipilih melalui random.org so, harap-II Yan menang^^

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Handpainted GA

Liyana yan | 20:02 | 2Comments |
13/02/2013
Hai-III Yan masuk Handpainted GA by SYASYA (semangat benar). Cer tengok kasut yg dia conteng-II uh giler lawa un? Nak jugak..... :3 so, saya join jelah harap-II dapat! MEOW!!

Klik BANNER kalau nak join sekali okey :) 
Hadiahnyer just untuk sorang so, kalau tak dapat mau nagis satu baldi nie (hahaha...)
Saya TAG = Hanis Diary Life

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Segmen upkan follower by Hana

Liyana yan | 19:46 | 19Comments |
13/02/2013
Holla! Sudah lama Yan tak aktif join SEGMEN sbb banyak benda yg saya kena buat. Well, saya kan LAST PMR punyer student (doakan saya BERJAYA). Tak mahu cakap banyak-II baca dan tengok bawah tu :)


Klik Banner kalau nak join. Join ramai-II yer...

Firstly, follower blog yg serba kekurangan ini ada sebanyak 80 ORANG (kasi tepuk sikit kpd yg sudi follow)
Kalau boleh nak 300 orang follow (Angan-II) ngeeeeeh.. itu jelah. Simpel kan? :D




Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Nak Beli Telefon Baru!!

Liyana yan | 19:38 | 0Comments |
12/02/2013
Dah lama Yan nak tukar telefon sbb rasa mcm tak best pulak pakai telefon yang sedia ada ini. Saya nak telefon yang kamera cantik dan screen besar sbb saya suka surf internet pakai telefon so, senang sikit nak baca dan tak payah nak zoom sangat. Sebelum ni Yan pakai telefon Sony Ericsson Xperia 8.
(Xperia X8)


Saya peminat setia Sony Ericsson, tak tahu kenapa saya suka sangat dengan jenama ni. Well, kehendak hati masing-II. Telefon yg saya pakai sekarang ni yg saya tak suke ialah ia TEBAL coz bile masuk poket die kembung gitu. So, saya search kat internet telefon apa yg boleh menepati cita rasa saya ni ha laman web rasmi Sony Ericsson KLIK SINI!!. Saya terpikir nak kepada Sony Xperia J atau Xperia T.
Tapi tengoklah dulu duit ada ke tidak. Ngeeeeh.. nak je semua duit tak de.


(Sony Xperia J)

(Sony Xperia J)

Kalau pikir pun mungkin hanya angan-II jer. So, tolong lah klik churp2 tuh supaya saya dapat cepat beli telefon baru.. Ngeeeeeh-III :)


 

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Segmen Menang RM 200 by Putry Mirah

Liyana yan | 18:32 | 2Comments |
12/02/2013
Masa Yan BW org punyer blog ternampak lah satu segmen yg agak menarik+mencuri tumpuan saya.. So kalau nak join klik banner yg cute meute yg Putry Mirah bwt tuh kt bawah ^_^ 

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN *akan diperiksa 
  • Wajib Malaysia dan ada blog.
  • Wajib follow Blog Putry ,Like Fan Page Putry (sila tengok diSIDEBAR bahagian Click This!)
  • Tekan ini ,dan  ini  . *tunggu sampai habis loading
  • Buat satu entri pasal Segmen ni berserta banner comel atas tu yg backlinkkan kesini
  • Komen link entri anda tu (bukan link blog but link entry).

HAL PENTING PASAL PEMENANG DAN HADIAH SERTA SEGMEN
  • Hanya seorang sahaja pemenang yang akan dipilih.
  • pemilihan pemenang tak pasti sama ada cabuan bertuah dan top refferal. maybe Blog cantik :\
  • Hadiah akan dihantar kepada pemenang dengan bantuan Pos Malaysia . 
  • Segala perubahan atau whatever akan diumukan.
  • Hadiah pertambahan teddy bear :) *NEW


Menarik bukan? Jom join ramai-II :)


Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

RNP di Universiti Malaya

Liyana yan | 23:19 | 0Comments |
9/02/2013
Hari ini saya telah pergi suatu program atau lebih kurang mcm seminar di UM form 3 dan form 5 jer yg boleh pergi. Perjalanan ke sana naik bas, Saya sekolah SMK Ampang Pecah kena kongsi bas dengan SMK Bandar Baru Batang Kali sbb sikit jer org yg pergi. Kiteorang datang lambat tak tahu lah kenapa sbb mase mule2 sampai tu orang kat sana dah start dah bengang jugak sbb tunggulah kiteorang kan dah la bayar mahal.. hurrr...
(masa ni tengah rehat tngok citer kartun^^)

Masa kat sana saya belajar matematik,bahasa melayu dan bahasa inggeris. Masa tu banyak yg tak sempat tak tahu mana salah dan silapnyer. Well, mase rehat pulak dapat makan nasi kosong ade timun dan seketul ayam masak merah. Perrhh sedap lah aku habaq kt hangpa.. Mana depa oder pon xtau.. Over all mmg best lah belajar tak bosan pon suasana ceria+gempak lah. Tapi saya ade curi tido 10 minit sbb masa tu tengahari mmg dah tak boleh tahan tahap gaban, habis gule2 saya makan bagi hilang ngantuk yg sememangnyer selalu berkesan pon tak menjadi.. huhuhu...

(pelajar-pelajar dari sekolah lain yg turut serta)

Balik pukul 6 petang sepatutnyer 5.30(xsilap saye lah) dilewatkan sbb masa bnyk tertinggal. Masa nak balik tuh saya dan kawan next to me Intan bergegas naik bas sbb takot takde tempat, yelah sbb kongsi bas dengan batag kali punyer student :). Dalam bas huru hara jugak lah sbb budak lelaki ampang ni mmg tabiat nyer buat pesta sikit biar kasi gempak. Dah biasa sangat dengan perangai diorang bia jelah. Sampai kat sekolah dalam pukul 7.45-8.00 lambat kan? Giler penat kot -__-" sabar jelah. Sampai sini saya tulis dulu nak sambung rehat akibat KEPENATAN yg melanda diri pada hari ini. K bye :)

#Nota Kaki : Nasib baik cuti SEMINGGU^^


Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Header Baru

Liyana yan | 22:40 | 0Comments |
9/2/2013
Perasan tak header saya dah bertukar? Tak perasan takpelah (sob..sob..) ngeeeh.. taouching pulak sebenarnya TERNIAT dalam hati nak buat header sendiri tapi sifat MALAS tu menyerlah sangat. Mula-mula saya cari lah blog yg boleh buatkan header tapi kebanyakannyer kena bank in. Uihh.. saya budak lagi mana reti nak bank in nie.. So, saya cari yg boleh bayar dengan topup ajer. Cari punyer cari kat Google search then TAKDIR DAN JODOH telah menemukan saya dengan satu blog INI!
Akhirnya dapat lah header cute-meute tuh.. Saya tak sangka pon header yg saya tempah akan jadi camtu. Kiranyer di luar jangkaan lah tuh (gilerlah..) Nak tempah jugak boleh lah rujuk pada tuan blog itu yer :)
Sampai sini sahaja saya taip-menaip harap dapat bertemu lagi di post yg akan datang..
P/S: sebenarnyer dah lama dapat header tuh tapi baru sekarang nak tukar.. :)

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Tips Tak Tidur Dalam Kelas ❤

Liyana yan | 14:57 | 0Comments |
Pernah TERTIDUR dalam kelas? Samalah kita, dalam tahun ni baru 2-3 kali tertidur dalam kelas iaitu kelas subjek matematik,sivik dan pendidikan seni. Best tido?? mestilah best but, mestilah RUGI sbb kita ketinggalan pelajaran yang sebenarnya penting dalam menambah pengetahuan sama ada dari segi pengetahuan am or yang wajib korang kena belajar. Okey berhenti cakap panjang lebar kita teruskan dengan tips2 yg korang boleh guna untuk melawan ngantuk nie.
1.Tidur awal
Korang kena tido awal untuk bagi badan kita simpan tenaga dan berehat untuk waktu esok. Of course kalau lambat tido esok ngantuk kan? Jadi, cubelah tido awal yer.
2.Gula-gula/Gula-gula getah a.k.a Chewing gum
Sebenarnya mana boleh makan dlm kelas kan? Tapi pandai2 lah cover okey.. Jangan la kalau dah kantoi hangpa pi bthu cikgu aku yg ajaq. Kalau boleh gula2 jenis kopi untuk bagi kita tak ngantuk n chewing gum tu makan yg jenis berangin mcm double mint :)
3.Basuh muka
Kalau ngantuk tahap gaban sangat pi tandas basuh muka tu. Gosok muka tu kuat2 sikit dan berkumur. Kalau ngantuk ag pergi amik air sembahyang tak pon suruh kawan azan kan (hamik kau).
4.Minum air masak
Minum banyak air masak untuk bagi badan fresh sikit. Bagi otak dan darah jalan lancar nanti tak lah ngantuk.
5.Conteng
Amik buku conteng or kertas kosong then, serlahkan bakat seni hangpa.. sekurang-kurangnyer bila kita buat kerja camtu badan kita ade kerja untuk di buat dan menghasilkan haba supaya kita tak tido.
6.Mintak cikgu take 5
Selalunyer kalau bab ngantuk nie 5 minit tido dah bleh freshkan balik badan. It's okey kalau nak rehatkan badan kejap kan, nak bwt cmne dah ngantuk datang tanpa diundang so take 5 :)
Setakat ini sahaja TIPS TAK TIDUR DALAM KELAS yang saya biasa buat okey kalau menjadi beritahu kawan2 korang yg asyik tido dalam kelas buat mcm nie. Akhir kata penutup bicara saya lafazkan Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..  

Don't be a silent reader, Please Leave a Comment (。◕‿◕。)

Copyright©2012-2016.Allright Reserved by Liyana Aqilah (Yan)